7 Aralık 2013 Cumartesi

Margarin Helal Mi?

   

Margarin, doğada sıvı halde bulunan ve pek de kaliteli olmayan bitkisel yağlara çok yüksek sıcaklıkta hidrojen yedirilmesi ile elde edilir. Hidrojenize edilmiş, yapay olarak katı kıvama getirilmiş, rafine edilmiş bu yağlar "trans yağ asitleri" denen, doğada bulunmayıp insan yapımı olarak ortaya çıkan yağ asitleri içerirler. Soya, mısır, pamuk yağlarından yapılmış ise GDO içerebilir.
    Evimde margarin bulundurmuyorum diye övünmek yeterli değil. O kadar çok yiyeceğin içinde aşikâr ya da gizli trans yağ var ki şaşarsınız. Bisküvi, kek, çikolata, kraker, gofret, cips, salata sosları, kurabiyeler, pastalar, poğaçalar, çörekler, börekler, baklava vb tatlılar, patates kızartmaları, tavuk kızartmaları (nuggetlar) , donutlar ve daha neler neler... Dikkat ederseniz, bu gıdaların paketlenmişlerinin üzerinde "hidrojene nebati yağ" ya da "hidrojenize bitkisel yağ" şeklinde adı geçer.

   Margarinin zararları:
- Koroner kalp hastalığı riskini 3 kat artırır.
- Toplam kolesterolü ve LDL'yi (kötü kolesterol) yükseltir.
- HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)
- Anne sütünün kalitesini düşürür.
- Bağışıklık sistemini zayıflatır
- Pankreasın insülin tepkisini azaltır ve şeker hastalığına yol açar
- Margarinde yağ asitleri çok yüksektir
- Kanser riskini 5 katına çıkarır


                                                                                                              helalhayat.com'dan alıntıdır.

4 yorum:

  1. Bilgilendirici bir araştırma.İnsanlar tükettiklerinin zararlarını bilseler birçogunu tüketmekten vazgeçerler. buda onlardan biri.Sizin gibi insanlarda olmasa bizi kim bilgilendirecek. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fakat çoğu kişi tükettiği maddenin zararını biliyor ama hala tüketiyor, buna ne buyrulur??

      Sil
    2. Evet orası öyle ama yine de ikaz ediyoruz napalım..

      Sil

YORUM YAZ;