7 Mart 2012 Çarşamba

Hasan el-Benna



14 Ekim 1906 tarihinde Mısır'ın İskenderiye şehri yakınlarındaki Mahmudiye kasabasında dünyaya geldi. Babası Ahmed b. Abdurrahman el-Benna büyük bir muhaddis olup saatçilikle uğraşıyordu.
     İlk eğitimini babasından alan el-Benna, ilk ve orta öğrenimini kasabasında yaptı. Küçükken İslam'ı yaşamaya olan büyük çabaları onu çeşitli faaliyetlerin içine itmişti. 
Okul eğitimi yanında özel olarak Arap diline dair ilimleri de okumaya çalışan el-Benna, bir yandan da hafızlığını tamamlamaya çalışıyordu. Daha sonra yüksek öğrenim için Kahire'ye gitti. Okul yıllarında kendisini İslam alemi ve batı medeniyeti toplumsal faaliyetlerde geliştirdi. 
Hasan el-Benna'nın yüksek öğrenimden sonraki amacı, öğrenimini yurt dışında sürdürmekti.Bu uygulamanın kalkmasından dolayı öğretmenlik yapmaya karar verdi. Tayini İsmailiye'ye çıkmıştı. Orada da yeni etkinliklerde bulunuyor, kahveler ve sokaklardaki insanları İslam'ı yaşamaya teşvik ediyordu. Böylece kısa bir zaman içerisinde belli bir topluluk oluştu. 1928 yılında kendisini evinde ziyaret eden bir grubun teklifi üzerine İslam davası uğrunda yaşamaya ve bu dava uğrunda ölmeye and içerek İhvan-ı Müslimin cemaatini kurdular. Cemaat kısa sürede büyüdü. 
Kısa bir zaman zarfında Mısır'ın çeşitli yerlerinde okullar, mescitler, hastaneler açan cemaate olumlu cevap verip bağlandı Mısır halkı. Ancak Mısır'ı sömüren İngilizler, Hasan el-Benna'nın takip edilmesini istiyor ve faaliyetlerinin kısıtlanması için işbirlikçi Mısır hükümetine baskı uyguluyordu. 1945 yılında sömürgesinin kalkması için İngiltere'ye cihad ilan edince Nakraşi hükümeti baskıları iyice artırdı. 1948 yılında Mısır ve Arap ülkelerinde yaşayan bütün yahudilere karşı cihad ilan ettiler. Aynı yıl Filistin'e gönderilen ihvan taraftarlarından dolayı cemaat yasadışı ilan edildi. 12 Şubat 1949 pazartesi akşamı toplantıdan evine dönerken yaylım ateşine tutularak yaralandı ve kaldırıldığı hastanede kan kaybından şehid oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUM YAZ;