7 Mart 2012 Çarşamba

Malcolm X (Malik el-Şahbaz)



   Asıl adı Malcolm Little olan Malcolm x, 1925 yılında Omaha'da bir papazın 6 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İlköğretimi siyahlara ait bir mahallede okudu. Lisenin ardından üniversiteye gitmek istemesine karşın, siyahların toplumdan dışlanmışlığı, onu çalışmak zorunda bıraktı. 
        Harlem'de vakit geçiren birçok siyah gibi Malcolm da uyuşturucu ticareti, otomobil hırsızlığı gibi kanun dışı işlerleiştigal ediyordu. Hayatını da bu yolla kazanan Malcolm, bir işin ardından polislerden kaçamadı ve hapsedildi. Cezaevinde tanıştığı müslümanlardan İslam'ı öğrendi.
Hapishanede geçen 7 yılın ardından Malcolm, Harlem'e geri döndü. Adını değiştirdi, Malcolm Little olan isminden "Little" kısmını çıkardı ve belirsizliği ifade eden "x" harfini koydu. Elijah Muhammed öncülüğündeki "Siyah Müslümanlar Hareketi" içerisinde yer alan Malcolm, dört bir yanı geziyor ve siyahların Amerikalı olmadıklarını hatırlatıyordu. 
Bu süreç içerisinde Malcolm, Elijah Muhammed'i de iyice tanımış ve Elijah'ın ırkçı fikirlerinin İslam ile ne derece örtüştüğünü araştırmaya koyulmuştu. 1964 yılında Hac amacıyla çıktığı yolculukta, Elijah Muhammed'in, beyazların müslüman olamayacağı yönündeki fikrinin İslam ile alakası olmadığını anlıyordu. Hacc'a gittiği zaman her ülkeden, her renkten insanın ibadet yaptığını görmüş ve herkesin müslüman olabileceğini anlamıştı. Hac'dan dönerken ilk olarak Amerika'ya uğradı. Adını değiştirip Malik el-Şahbaz koydu. Daha sonra Afro-Amerikan Birleşik Devletlerini ırkçılıktan uzak ve temiz bir hale getirdi. 
Ancak her ülkede olduğu gibi Malcolm'un ülkesinde de bundan rahatsız olanlar, sesini kısmak için plan kurmaya başladılar. Malcolm, sözlü uyarılara da uymadığı için kürsüde vücuduna isabet eden kurşunlarla Rabb'ine kavuştu...

1 yorum:

YORUM YAZ;